North Sea Jazz Festival 2016!

Wat een feest, maar wat een eer ook. Benaderd door de NTR om partituuradviezen te geven bij de beeldregistratie van het concert van het Metropole Orkest en Snarky Puppy, en daarna nog een concert met hetzelfde orkest met Kamasi Washington.
Op vrijdag 8 juli met een grote standaard en een dik pak partituren plaatsgenomen op het podium, vlak achter dirigent Jules Buckley, om zo al kijkend en luisterend, de puntjes op de i te kunnen zetten voor de avond. Dichter op de huid kun je niet komen, en voor mij was dit toch wel het mooiste gedeelte.
Voor de registratie namen we onze intrek in een soort portacabin in de TOC-hal. Helaas bood dat weinig focus op de sound omdat naast onze Maas-regie de regie van de Congo zat, en aan de andere kant van het pad zaten editors al lustig te monteren op promo’s en samenvattingen. Een kakafonie van muziek! Op de valreep lukte het om stereo-afluistering te krijgen, om me zo alsnog helemaal af te kunnen sluiten van alle hectiek, en met het volle geluid van band en orkest de cues te kunnen geven voor regie en camera.
Eduard Huis in ‘t Veld regisseerde de concerten, Robbert Jan Gerrits schakelde bijzonder muzikaal, en omdat de muziek al zo in mijn lijf had kon ik veelvuldig opkijken en genieten van de mooiste shots die onze cameramensen maakten. Geen enkel risico werd geschuwd maar dat leverde wel weer hele mooie plaatjes op. Je merkte dat de band zich helemaal senang voelde op het podium. Ze maakten goed contact met de camera en ik kan niet ophouden terug te kijken, zo leuk.
Nou is Snarky Puppy ook wel echt een dankbare band hoor, potver. Wat een goeie muzikanten, en wat zijn ze opmerkelijk open en sensitief voor wat er om hen heen gebeurt.

Het tweede concert die avond, met Kamasi Washington, was een lastige. Tijdens de repetities op het MCO heb ik Jules (Buckley, de dirigent) al gepolst in hoeverre de band zich zou gaan houden aan ingeschreven solo’s. “I wouldn’t count on that” was het antwoord. En tijdens het concert heb ik Jules toch meerdere malen zien opstaan, om een cue naar de strijkers te geven, maar onverrichter zake weer op zijn prak te gaan zitten omdat de ruimte niet kwam.
Voor mij een mooie wijze les in loslaten. Ga maar luisteren en voelen, dan komt er zat op je af. En onze cameramensen, die wisten er toch wel raad mee!

IMG_8205

IMG_8242

IMG_8243

een reactie op “North Sea Jazz Festival 2016!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *